Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΦΩΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΑ


6 Ιανουαρίου, η μεγάλη γιορτή των Επιφανίων. Η μέρα που ο Θεός εφάνη και εφώτησε τον άνθρωπο. Δεν είμαι θρήσκα. Είμαι ένθεη, όπως όλοι οι άνθρωποι και το παραδέχομαι, κατανοώντας το, κατά το δυνατό. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το παραδέχονται, φανερά, τουλάχιστον. Το ίδιο κάνει. Φανερός ή κουκουλωμένος από τους φόβους και τις πεποιθήσεις μας, ο Θεός, είναι Πανταχού  Παρών συνεχώς. Είτε το θέλουμε και το επιτρέπουμε, είτε όχι. Όταν το επιτρέπουμε και το επικοινωνούμε, έχουμε Θεοφάνεια στην καθημερινότητά μας. Άλλοι αυτή την κατάσταση την ονομάζουν θαύμα, άλλοι συγχρονικότητα, άλλοι επικοινωνία. Όπως και να’ ναι, το ίδιο κάνει.

Φέτος, πήγαμε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, που βρίσκεται στου Ψυρρή και είναι πανέμορφη! Χτίστηκε, όπως είδα γραμμένο με σκαλιστά γράμματα, πάνω από την είσοδο, το 1845. Οι εικόνες και οι τοιχογραφίες που την κοσμούν δεν είναι Βυζαντινής τεχνοτροπίας. Από την Αναγεννησιακή σχολή δείχνουν να είναι επηρεασμένοι οι, ή ο αγιογράφος. Αυτό μ’ εντυπωσίασε και ρώτησα τον ιερέα, μετά το τέλος της λειτουργίας και του Αγιασμού των Υδάτων στον όμορφο περίβολο. Αυτός, λοιπόν ο ναός, χτίστηκε επί βασιλείας του Όθωνα και υπήρξε η πρώτη Μητρόπολη της Αθήνας μετά την Επανάσταση του ’21. Είναι ένα αρχιτεκτονικό και αγιογραφικό κόσμημα στην καρδιά της Αθήνας, για την ύπαρξη του οποίου, μέχρι πριν λίγες μέρες, δεν είχα ιδέα!

Ευχάριστα εντυπωσιακό βρήκα και το γεγονός ότι το εκκλησίασμα ήταν κανονικοί άνθρωποι που γιόρτασαν με ευλάβεια και χαρά τα Φώτα, μαζί με τους δύο ιερείς, οι οποίοι λειτουργούσαν και δεν παπαγάλιζαν τις γραφές, μαζί με τους δυο υπέροχους ψάλτες και με μια αγγελικών φωνών χορωδία! Ρώτησα και γι’ αυτά. Λοιπόν, οι δυο ψάλτες, που δεν  μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους, είναι δίδυμα αδέρφια. Οι δε χορωδοί, προέρχονται από τη Λυρική Σκηνή!

 

Π.Κ.Β.
11-01-2011


© Peggy Carajopoulou-Vavali 2011

2 σχόλια:

Peggy είπε...

Οι πολύ όμορφεσ φωτογραφίες είναι έργα του Στέφανου. Του αγοριού απέναντι! Ευχαριστώ, Στέφανε!

Στέφανος είπε...

Ευχαριστώ πολύ!

Πραγματικά ήταν πολύ όμορφα!