Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Rachmaninoff Piano Concerto No. 3

Μουσική, η Γλώσσα του Θεού

Cecil Parkes: The Rach 3. It's monumental.
David: It's a mountain. The hardest piece you could everest play.
-Από την ταινία Shine (Ο Σολίστας, 1996) του Scott Hicks.

Sergei Rachmaninoff

O Sergei Rachmaninoff για μένα είναι ο κορυφαίος συνθέτης και πιανίστας του 20ού αιώνα. Μελωδικός, ρομαντικός και άκρως κινηματογραφικός. Τον ανακάλυψα όταν είδα την ταινία "Brief Encounter" (Σύντομη Συνάντηση, 1945). Η εισαγωγή από το Κοντσέρτο για Πιάνο Νο.2 που ακούγεται από το πρώτο καρέ της ταινίας ήταν αρκετό για να με μαγέψει και να με κάνει να λατρέψω τον Ραχ. Με λίγο γκούγκλινγκ, έμαθα ότι η μουσική του Ραχμάνινοφ ακούγεται σε πολλά κινηματογραφικά έργα. Π.χ. Grand Hotel, Dr. Zhivago, Bridget Jones' Diary, Spiderman 3 κλπ. Και το γνωστό τραγούδι του Eric Carmen, "All by myself" 1975, είναι βασισμένο σε μελωδία από το 2ο κοντσέρτο για Πιάνο.

Ο Ραχμάνινοφ έγραψε τέσσερα κοντσέρτα για πιάνο, έντονα φορτισμένα με ανθρώπινα  συναισθήματα που καταφέρνουν να αγγίξουν τη σφαίρα της θεϊκής υπόστασης. Το Κοντσετο για Πιάνο Νο.3 (1909) για μένα είναι το πιο πνευματικό. Φτάνει εκεί που ο ανθρώπινος νους διαστέλλεται τόσο μέχρι τα όρια της ίδιας του της αντίληψης. Γι'αυτόν τον λόγο είναι και από τα πιο δύσκολα μουσικά έργα που έχουν γραφτεί ποτέ. Δεν φτάνει η δεξιοτεχνία στο πιάνο. Δεν φτάνει το ταλέντο. Χρειάζεται τον άνθρωπο που θα κάτσει στο πιάνο, θα γίνει ένα μ'αυτό, και στη συνέχεια, θα υποστηριχτεί από άλλους 50 μουσικούς. Μεγάλοι πιανίστες το φοβήθηκαν. Άλλοι αρνήθηκαν να το ερμηνεύσουν διότι, από τον απέραντο σεβασμό προς το συνθέτη και το έργο του, θεώρησαν ότι ήταν ανάξιοι.

Panos Karan
Και σήμερα, στον 21ο αιώνα, ο Πάνος Καράν, ένας νεαρός σε ηλικία πιανίστας, ξεπέρασε τα όρια του ταλέντου και της δεξιοτεχνίας, και σαν γενναίος πολεμιστής, όρμησε στο πεδίο της μουσικής μάχης, παρασύροντας μαζί του τον ακροατή, κατακυριεύοντας τον συναισθηματικά και πνευματικά και φέρνοντάς τον κοντά στην ψυχή του Ραχμάνινοφ, τη στιγμή που άφηνε τον Θεό να κατευθύνει την πένα του στις σελίδες της παρτιτούρας.

Ο δίσκος αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα. Εγώ και πολλοί άλλοι άνθρωποι, μέσω της σελίδας του Πάνου Καράν στο Facebook, παρακολουθούσαμε για μήνες την δημιουργία του. Ο ίδιος ο Πάνος ανέβαζε φωτογραφίες και βίντεο από τις ηχογραφήσεις και την διαδικασία της ολοκλήρωσης του έργου αυτού. Το αποτέλεσμα; Ο δίσκος αυτός είναι ΚΑΙ δικός μας. Εγώ προσωπικά αν τον είχα σε βινύλιο, θα τον είχα λιώσει πολλάκις. 
Ο Πάνος Καράν θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για Πιάνο Νο. 3 του Ραχμάνινοφ στο Μέγαρο Μουσικής τον Γενάρη του 2011. Μέχρι τότε, μπορείτε να πάρετε μια οπτικοακουστική γεύση εδώ!
Κε Καράν, με αγωνία περιμένω και τα άλλα τρία κοντσέρτα. Εν καιρώ...